onsdag 7 januari 2009

Abuko Nature Reserve

Denna dag valde vi att åka ut med en av våra systrar. Martha Thomas ville gärna hänga med, så vi plockade upp henne på Serekunda Market och efter att ha prutat ner chauffören i den gröna turisttaxin med "fasta priser" till ett rimligare pris, satte vi kurs mot Abuko Nature Reserve där man tidigt om morgonen kan få se en massa intressanta fåglar. Tydligen är Gambia ett paradis för ornitologer med sina över 500 fågelarter.                                                                                          
Abuko är som en riktig djungel och det var storslaget att vandra genom denna park, full av vackra och färgglada djur av olika slag. Rätt som det var såg vi en alldeles turkosskimrande slända som förflyttade sig på ett smått otroligt sätt, naturligtvis omöjlig att fånga på bild. Vi såg också krokodiler med hjälp av en kikare från utsiktstornet och sju, åtta tranor sitta uppflugna i ett träd, samt en ovanlig ödla sissla iväg genom lövtäcket, precis bredvid stigen där vi gick. Senare såg vi även hyenor, babianer, en pelikan och en jättesköldpadda, men de fanns inne på barnhemmet för djur som folk olovligt velat ha hemma hos sig, men inte kunnat ta hand om. Hur detta går ihop förstår jag inte riktigt, vem vill ha en hyena som sällskapsdjur? För mig tedde sig barnhemmet mer som ett zoo eftersom alla dessa djur var inburade på ett ganska tråkigt sätt, bara med en ädlare förevändning.

En apa med för mig okänt namn. Dessa djur var ganska många och klättrade i träd och strövade omkring fritt i parken. Det var naturligtvis förbjudet att mata dem, men det var det många besökare som ignorerade.              
                   
Färgprakt, återigen. Starka färger mot den roströda marken, den gröna växtligheten eller den grå betongväggen, ser man precis överallt. Jag blir så upprymd av alla glada och starka färger att det känns som om jag verkligen saknar något hemma i ljusa, kalla och dämpade Sverige.

Efter några omtumlande prutningar på Brikama Market och några träfigurer och en salladsskål senare, satt det fint med Chicken Yassa, den andra av Gambias nationalrätter. Mycket gott till en iskall gambisk Julbrew en het dag som denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar