tisdag 6 januari 2009

Försäljarnas strand

Idag ville vi tillbringa en lat dag på stranden, men den blev inte så avkopplande som vi hade velat. Den ena försäljaren efter den andre dök upp, just som vi kommit till ro och nästan slumrat in i den sköna 30-gradiga skuggan. De är aldrig otrevliga och det är nästan det som är det värsta. Det är svårt att skarpt avvisa någon som är så trevlig som en typisk gambier är, men till slut lärde vi oss (läs: jag mig) hur man måste göra för att säga nej, tack. Bara man är rak och så kortfattad som möjligt, går det bra. Men att sola på den stranddel som hör till Cape Point Hotel utan att bli störd, går inte. Försäljarna går fram och tillbaka och hälsar på en och undrar hur man trivs med sin semester, även om de vet att man inte intresserad av deras solglasögon, handdukar, väskor, halsband, fruktfat eller så kallade silversmycken. Även tiggare får fritt gå från solsäng till solsäng och förklara varför man ska ge just dem en rejäl slant. Ofta har de med sig en bok som de vill att man ska skriva i och uppge sitt namn och summan man har gett, som en slags marknadsföring till kommande välgörare. 
                                                              
Den enda person vi egentligen välkomnade var Alex - "the juice man". Han pressar och säljer mycket goda juicer på stranden till ett bra pris - mellan 10 och 16 kr styck. Min favorit är den gjord på banan och apelsin med hela mangobitar i som är ett perfekt mellanmål på stranden. Flera svenskar vi pratat med rekommenderade honom också för olika turer i Gambia, eftersom han till skillnad från de flesta andra är ärlig och och anspråkslös, då man kan få en heldagsutflykt väldigt billigt i jämförelse med Ving och andra reserarrangörer. 
Annars är stranden utanför Cape Point Hotel ganska härlig och på kvällarna när alla strandgäster gått för dagen tar lokalbefolkningen över och spelar fotboll eller motionerar på annat sätt. Det är kul att se.
Röd flagg (se bilden) betyder förresten att det finns undervattensströmmar i vattnet som kan vara farliga och man avråder från att bada. Detta var något som vi inte brydde oss särskilt mycket om och det gick bra ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar